Artykuł sponsorowany

Tarcica liściasta i iglasta. Porównanie

Tarcica liściasta i iglasta. Porównanie

Tarcica jest jednym z materiałów używanych w budownictwie. Jej zastosowanie jest szerokie. Służy jako element konstrukcji, ale równie często używa się jej do produkcji stolarki okiennej, czy podczas aranżacji wnętrz. Coraz popularniejsze staje się zastosowanie tarcicy jako materiału podłogowego. Jednak nie każda tarcica jest taka sama. Wyróżnia się surowce z drzew liściastych i iglastych. Sprawdź, czym się charakteryzują.

Jak produkuje się tarcicę?

Tarcicę produkuje się w tartaku. Otrzymuje się ją w wyniku piłowania okrągłych drzew, przy zastosowaniu specjalistycznego sprzętu. Są to różnego rodzaju piły trakowe, które dają możliwość uzyskania kilku elementów o takiej samej grubości. Zależnie od gatunku drewna produkuje się tarcicę, której grubość wynosi:

  • 15 mm,
  • 26 mm,
  • 32 mm,
  • 50 mm,
  • 60 mm.
- Tarcica powstaje z różnych gatunków drewna: liściastych, iglastych, a także egzotycznych. Powstałe deski w zależności od grubości nadają się do różnego zastosowania. Część z nich wykorzystuje się między innymi do wykonania konstrukcji budynków, czy dachów. Z innych można zrobić meble, czy podłogę. Wszystko zależy od zapotrzebowania klienta — tłumaczy specjalista ze Składu drewna DREW-MIŚ.

Czym różni się tarcica liściasta i iglasta?

Dwa typy tarcicy różnią się między sobą przede wszystkim gatunkiem drewna, z którego się je produkuje. Wśród drzew liściastych najczęściej stosuje się dęby, buki, jesiony, brzozy, czy nawet orzech europejski. W przypadku drzew iglastych zazwyczaj wybiera się sosnę.

Tarcica liściasta najlepiej sprawdza się do produkcji mebli, czy elementów wyposażenia wnętrz. Z kolei surowiec pozyskiwany z iglaków najczęściej służy do wykonywania podłóg, a także stolarki. Takie wykorzystanie zależy głównie od właściwości wytrzymałościowych konkretnych gatunków drewna.

Klasyfikacja tarcicy — podstawowe rodzaje materiału

Materiał, jakim jest tarcica, różni się nie tylko ze względu na wykorzystany gatunek drewna, ale także z uwagi na sposób obróbki, czy wymiar. W pierwszym przypadku wyróżnia się:

  • tarcicę nieobrzynaną, którą otrzymuje się w wyniku jednokrotnego przecierania na pile,
  • tarcicę obrzynaną — będącą wynikiem dwukrotnego przetarcia na traktach.

Biorąc pod uwagę klasyfikację ze względu na wymiar otrzymywanego materiałów, wyróżnia się natomiast najpopularniejsze deski, ale również bale, belki, łatwy, czy listwy. Są one szczególnie często wykorzystywane w konstrukcjach dachowych np. przy tworzeniu więźby.

Trwałość i wygląd tarcicy zależy nie tylko od gatunku drewna, jaki wykorzystany został, aby ją wyprodukować. Bardzo duże znaczenie ma także proces suszenia, czy przechowywanie materiału. Właśnie dlatego, warto stawiać na surowce pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Dzięki temu możesz mieć pewność, że każdy wykonany z tarcicy element będzie charakteryzował się wyjątkową wytrzymałością przez bardzo długi czas bez obaw o pękanie, czy odkształcenia.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.