Materiał Partnera

Podstawowe rodzaje materiałów opałowych

Podstawowe rodzaje materiałów opałowych

Materiały opałowe to wiele różnych substancji, których spalanie pozwala na pozyskiwanie energii potrzebnej do ogrzewania budynków oraz przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Wśród najpopularniejszych typów opału znajdują się przede wszystkim te, które oferują rozsądny koszt wytwarzania ciepła, przy dużej dostępności. W składach opału można znaleźć różne gatunki węgla, w tym modny ekogroszek, a także drewno w postaci pelletu czy brykietów.

Tradycyjne źródło energii – węgiel kamienny

Znaczna część wolnostojących budynków mieszkalnych oraz użytkowych nie jest podłączona do sieci ciepłowniczej, co oznacza, że ich właściciele muszą zadbać o ogrzewanie we własnym zakresie. Najpopularniejszym, a zarazem korzystnym cenowo sposobem produkcji ciepła jest spalanie różnych typów paliw stałych. Do materiałów opałowych tego rodzaju zaliczamy przede wszystkim rozmaite typy węgla kamiennego, a także paliwa drewnopochodne. Są one stosunkowo łatwo dostępne oraz niezbyt drogie, jeśli wziąć pod uwagę ilość energii, jaką można z nich uzyskać. Bardzo umiarkowane są także koszty urządzeń, za pomocą których można je wykorzystywać, a nowsze kotły i piece oferują użytkownikom wiele udogodnień od automatycznych podajników po zaawansowane systemy odpopielania – wylicza specjalista ze składu węgla i pelletu, firmy Piórki, która zajmuje się dostarczaniem opału.

Węgiel kamienny to materiał opałowy, który charakteryzuje się wysoką kalorycznością, a także tym, że można go stosunkowo łatwo transportować i przechowywać. Duża wartość energetyczna węgla kamiennego wynika z zawartości atomów czystego węgla, które waha się w zależności od jego typu. W najlepszych węglach zaliczanych do antracytów sięga ona nawet 97%. Przy wyborze węgla opałowego do pieca, kuchni węglowej czy kotła centralnego ogrzewania istotnym parametrem będzie kaloryczność, która dla 100-procentowo czystego węgla przekracza nieco 33 MJ/kg i jest górną granicą możliwej do uzyskania wartości opałowej. Węgle przeznaczone do użytku „domowego” to typy 31, czyli tzw. węgiel płomienny oraz typ 32, zwany płomienno-gazowym, a także niekiedy typ 33, tj. węgiel gazowy. Węgiel typu 31 osiąga zwykle kaloryczność na poziomie 20 do 28 MJ/kg, typ 32 to najczęściej między 26 a 29 MJ/kg, a węgiel typu 33 to przeważnie od 29 do 31 MJ/kg.

Podstawową charakterystykę węgla można poznać na podstawie jego klasy. Jest ona oznaczana symbolem liczbowym składającym się z trzech pozycji. Pierwsza z nich zawiera informację na temat kaloryczności podawanej w MJ/kg. Druga informuje o procentowym udziale popiołu, a trzecia wskazuje na zawartość siarki i jest podawana w zapisie dwucyfrowym z dokładnością do jednego miejsca po przecinku. Klasa węgla 29/06/05 będzie oznaczała węgiel o średniej wartości opałowej 29 MJ/kg, zawartości popiołu wynoszącej 6% oraz siarki na poziomie 0,5%.

Kolejną ważną cechą węgla jest jego uziarnienie, czyli przedział wielkości, w jakim mieszczą się rozmiary  poszczególnych bryłek. Największe będą oczywiście węgle grube. Sortyment kęsy to pojedyncze kawałki przekraczające 200 mm. Kostka I i kostka II to odpowiednio 120–200 mm oraz 60–120 mm. Orzech I ma od 40 do 80 mm, a orzech II między 50 a 25 mm.

Węgle zaliczane do średnich to groszek I 16–30 mm, a także groszek II, który ma od 20 do 8 mm. Drobniejszy od nich jest tzw. grysik, który może mieć 5–10 mm. Najmniejszym użytecznym sortymentem, który może być używany w domowych urządzeniach grzewczych, jest tzw. miał. Wielkość uziarnienia to w tym przypadku do 6 mm.

Warto pamiętać, że miały węglowe są w większości pełnoprawnym paliwem, choć niektóre lokalne uchwały antysmogowe mogą nakładać ograniczenia co do uziarnienia węgla dopuszczonego do stosowania w celach grzewczych, a także jego pozostałych cech, to większość miałów spełnia je z powodzeniem. Zakazane jest natomiast używanie pyłu i tzw. mułu oraz mieszanek, które je zawierają.

Ekogroszek – węgiel kamienny w nowoczesnej i wygodnej w użytku odsłonie

Specyficzną odmianą węgla kamiennego jest niezwykle popularny ekogroszek. Powstaje on zwykle z gatunków węgla o znakomitych parametrach opałowych. Charakteryzuje się wysoką kalorycznością, niską zawartością siarki i bardzo małą zawartością popiołu. Węgiel, z którego jest pozyskiwany ekogroszek, ma najczęściej znikomą wartość tzw. liczby Rogi, która oznacza spiekalność, czyli tendencję do zbrylania się płonącego węgla, w wyniku czego powstają trudne do usunięcia spieki i żużle, a także spore straty w postaci tzw. niedopałów, czyli kawałków, które nie zostały w pełni zużyte.

Poza kwestiami związanymi z parametrami jakościowymi największą zaletą ekogroszku jest to, że znakomicie nadaje się on do użytku kotłach i piecach z zasobnikami oraz podajnikami automatycznymi. Niewielkie i wystandaryzowane bryłki ekogroszku mogą być bez problemu przenoszone do palników bez ryzyka blokowania ślimaka. Workowanym ekogroszkiem o wiele łatwiej też uzupełnić zbiornik, a opakowanie zabezpiecza węgiel przed warunkami zewnętrznymi w tym wilgocią.

Pellet drzewny i brykiety

Drewno i materiały powstające w wyniku jego przetworzenia są od dawna stosowane jako bardzo wydajne i tanie źródło ciepła. Szczególnie dużą popularnością cieszą się różne rodzaje brykietów oraz pellet drzewny. Mają one dobrą kaloryczność, która może sięgać nawet niemal 20 MJ/kg, a dzięki niewielkiej wilgotności i niedużej zawartości popiołu spalają się bardzo dokładnie i pozwalają na uzyskanie wyższej temperatury, niż w przypadku palenia zwykłym drewnem.

Zarówno pellet, jak i brykiety są wytwarzane z rozdrobnionego drewna, które w większej części pochodzi ze specjalnych upraw – plantacji leśnych oraz sadzonych specjalnie roślin energetycznych, np. wierzby czy topoli. Do ich produkcji wykorzystuje się również pełnowartościowe pozostałości po przemysłowej obróbce drewna w tartakach i stolarniach. Kawałeczki drewna, z których powstają brykiety lub pellet są prasowane i za sprawą wysokiego ciśnienia zyskują dużą spoistość.

Zaletą pelletu drzewnego i brykietów jest to, że są łatwe w obsłudze i niebrudzące. Zapakowane w wygodne worki mogą być bez problemu przewożone, a przy uzupełnianiu opału w urządzeniu grzewczym nie ma ryzyka zapylenia i zanieczyszczenia pomieszczenia, w którym są składowane czy samej kotłowni. Pellet i brykiety w workach to jednocześnie gwarancja braku uszkodzeń mechanicznych, a także utrzymania odpowiedniej wilgotności. Korzystanie z tak przetworzonego drewna to również spora oszczędność czasu. Nie trzeba tak jak przy szczapach, tracić czasu na ich przygotowanie, układanie oraz suszenie.

Drewno w postaci brykietów nadaje się dobrze do pieców, a także do kominków, choć można z niego korzystać również w wielu kotłach centralnego ogrzewania. Pellet sprawdza się zarówno w przystosowanych do niego piecach wolnostojących, jak i w kotłach z podajnikami automatycznymi.

Pellet i brykiety to jednocześnie paliwa, które można zaliczyć do odnawialnych źródeł energii. Ich spalanie nie wiąże się z emisją dużej ilości zanieczyszczeń, a w trakcie całego procesu powstaje niewiele odpadów w postaci popiołu. Dużym plusem materiału opałowego pozyskiwanego z drewna jest również jego zerowy bilans CO2.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję