Najpopularniejsze gatunki drewna kominkowego
Kominki w naszych domach i mieszkaniach spełniają podwójną funkcję – z jednej strony zapewniają dodatkowe źródło ciepła, a z drugiej stanowią klimatyczny element wystroju wnętrza, nadając każdym czterem kątom wyjątkową przytulność i hipnotyzując widokiem żywych płomieni. Do palenia w kominku potrzebujemy rzecz jasna drewna, a jego gatunek ma ogromny wpływ na długość palenia i efekty wizualne. Sprawdzamy, jakie rodzaje drzewa są najpopularniejsze.
Kilka słów o parametrach drewna do kominka
By drewno kominkowe dobrze pełniło swoją rolę, wybierając je, trzeba zwrócić uwagę na najważniejsze parametry. Należą do nich gęstość, wilgotność i wartość opałowa. Zasadniczo im większa gęstość, tym wyższa wartość opałowa, co oznacza, że drewno jest wydajniejsze – po prostu pali się dłużej. Wilgotność natomiast powinna być jak najniższa, a wpływa na nią nie tylko gatunek drzewa, z jakiego pozyskuje się polana, ale i sposób jego przechowywania oraz wiek. Najlepiej palić w kominku drewnem co najmniej dwuletnim, prawidłowo przygotowanym i przechowywanym w optymalnych warunkach. Tylko wtedy możemy w pełni cieszyć się jego walorami charakterystycznymi dla poszczególnych gatunków.
Klasyczne gatunki twardego drewna używane do palenia w kominku
Twarde, zbite drewno o wysokiej gęstości pali się najdłużej i daje najwięcej ciepła, nic więc dziwnego, że gatunki należące do tej grupy są szczególnie polecane i popularne wśród właścicieli kominków. Do klasyków najchętniej stosowanych w Polsce należy drewno bukowe i dębowe. To pierwsze jest ciężkie i twarde, ale łatwo poddaje się łupaniu i szybko schnie. Do jego zalet należy również bardzo cienka kora. Buk stosuje się także do wędzenia mięsa wieprzowego i ryb. Drewno dębowe z kolei odznacza się wysoką wartością opałową, jednak jego kora jest grubsza, trudniej je rąbać, a czas schnięcia wynosi minimum dwa lata.
Drewno dębowe i bukowe są bardzo cenione ze względu na swoje właściwości. Mniej popularne i trudne do zdobycia gatunki to jarzębina i śliwa – a szkoda, ponieważ mają wybitną wartość opałową – wyjaśnia nasz rozmówca z cieszyńskiej firmy Łamacz oferującej drewno kominkowe i opałowe.
Najpowszechniej stosowane drewna kominkowe średniej gęstości
Drewna o średniej gęstości, poprawnie przygotowane i przechowywane, mają dużą wartość opałową i są chętnie wykorzystywane do palenia w kominkach. W tej grupie zdecydowanie najpopularniejsza jest brzoza – łatwo dostępna, o przyzwoitej kaloryczności i dobrej palności. Do jej zalet należy szybkość przesychania i łatwość rąbania, ponadto brzozowe polana ładnie się prezentują.
Poza brzozowym drewnem kominkowym w polskich domach znajdziemy również klon i modrzew, rzadziej spotyka się natomiast drewno orzecha, wiśni, czereśni i wiązu. Warto wiedzieć, że drewno wielu drzew owocowych wydziela przyjemny aromat podczas spalania.
Lekkie drewno w kominku: olcha i świerk
Drewno o niskiej gęstości ma niewielką wartość opałową – spala się szybko i jest nieszczególnie wydajne. Świetnie sprawdza się natomiast w roli rozpałki, przodują tu gatunki iglaste takie jak świerk. Do palenia w kominku używa się natomiast drewna olchowego, które szybko schnie i łatwo się rąbie.
Warto wypróbować różne rodzaje drewna do kominka, by poznać właściwości każdego z nich i wybrać te, które najlepiej odpowiadają naszym wymaganiom i potrzebom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana