Jak dbać o stół z drewna, aby prezentował się perfekcyjnie przez lata?
Meble z litego drewna stanowią idealne wykończenie każdego wnętrza: od salonu, przez kuchnię, po sypialnię czy domowe biuro. Meble drewniane cenione są jednak nie tylko za uniwersalność – uwielbiamy je również dlatego, że wnoszą do wnętrz wyjątkowy klimat, nadając im przytulności i nastroju. Planujesz zakup stołu z litego drewna, ale nie wiesz, jak o niego dbać? W tym artykule podpowiemy, jak pielęgnować stół drewniany, aby prezentował się idealnie przez lata!
Odpowiednie zabezpieczenie drewna to podstawa!
Poszukując stołu drewnianego, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość zastosowanych do jego produkcji surowców, a także na precyzję i staranność wykonania. Materiałem, który odznacza się na tle innych wysoką trwałością i wytrzymałością, a przy tym wyjątkowymi walorami estetycznymi, jest drewno dębowe. Sprawdzonym i polecanym producentem wysokiej klasy polskich mebli designerskich (w tym: stołów, stolików kawowych, hokerów kuchennych) z drewna dębowego, jest Gepar.
Stół z drewna dębowego będzie służył nam przez lata, pod warunkiem jednak, że jego blat zostanie odpowiednio zabezpieczony – zarówno przed działaniem wilgoci, jak i innych czynników zewnętrznych.
Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie olejowosku, czyli powłoki bazującej na naturalnych olejach i woskach roślinnych. Oleje, wnikając głęboko w pory drewna, chronią je i pielęgnują od środka, woski zaś, tworzą elastyczną i przepuszczającą powietrze warstwę, która skutecznie zabezpiecza drewno przed działaniem czynników zewnętrznych.
Olejowanie drewna – w jakim celu i jak często się je wykonuje?
Powierzchnia blatu pokryta olejowoskami, jest odporna na wnikanie brudu i wyjątkowo łatwa w pielęgnacji. W odróżnieniu od lakierów, olejowoski nie odpryskują ani nie łuszczą się. Warto jednak pamiętać, że z upływem czasu, w miarę eksploatacji, powłoki olejowosku stają się coraz cieńsze. Z tego powodu, by zapewnić drewnu ciągłą ochronę, warto regularnie olejować jego powierzchnię. Specjaliści zalecają, by powierzchnię drewnianego blatu olejować co najmniej 2-4 razy w roku.
Odpowiednie zabezpieczenie i pielęgnacja to podstawa, jeśli chcemy zachować stół z litego drewna w jak najlepszej kondycji. Nie bez znaczenia jednak jest również codzienna eksploatacja – drewniany blat warto chronić przed zalaniem czy przed kontaktem z czynnikami chemicznymi, a także regularnie czyścić. Odpowiednie zabezpieczenie i impregnacja, w połączeniu z właściwym użytkowaniem mebla, zagwarantują nam wysoką jakość i funkcjonalność na lata.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana