Ekogroszek a węgiel tradycyjny. Porównanie
Ekogroszek i węgiel tradycyjny to jedne z dwóch najpopularniejszych rodzajów węgla, stosowanych w gospodarstwach domowych. Każdy z nich ma swoje charakterystyczne parametry opałowe oraz fizyczne, a wybór konkretnego gatunku zależy od wielu czynników, np. typu posiadanego kotła. Przyjrzyjmy się zatem różnicom, jakie występują między węglem tradycyjnym i ekogroszkiem oraz sprawdźmy czym kierować się przy ich wyborze?
Czym węgiel tradycyjny różni się od ekogroszku?
Najważniejsza różnica między ekogroszkiem i pozostałymi odmianami węgla kamiennego wynika z uziarnienia surowca. Podczas gdy uśredniona wielkość ekogroszku nie przekracza 40 mm, to węgiel typu orzech ma frakcję około 80 mm, a kostka, będąca największą odmianą może osiągać nawet 200 mm. Kolejne różnice dotyczą składu chemicznego, np. zawartości siarki. W przypadku ekogroszku jest ona znacznie niższa niż w innych odmianach.
Gatunki węgla, które znajdziemy w ofercie internetowego sklepu firmy WĘGLO SMYK z Mysłowic, mają różną kaloryczność. Pod tym względem prym wiedzie węgiel typu kostka. Spala się on bardzo wolno, dostarczając jednocześnie dużo energii cieplnej. Nieco gorzej pod tym względem wypadają inne odmiany, których wartość opałowa jest o kilka procent niższa. Warto jednak pamiętać, że kostka w przeciwieństwie do orzecha lub ekogroszku, nie może być stosowana we wszystkich kotłach grzewczych.
Jak dobrać węgiel do rodzaju kotła?
Obecnie, gdy coraz większą popularnością cieszą się nowoczesne kotły grzewcze wyposażone w wiele inteligentnych rozwiązań, np. podajnik paliwa, węgiel należy dobierać pod kątem posiadanej instalacji grzewczej. Właściciele kotłów zasypowych mogą wybierać między kostką i orzechem, przy czym pierwsza odmiana ma lepszą kaloryczność, ale druga niższą cenę. Natomiast posiadacze kotłów z podajnikiem muszą stosować ekogroszek.
Niezależnie od rodzaju węgla duże znaczenie dla jego jakości ma kraj pochodzenia. Węgiel przywożony z odległych państw podczas transportu traci większość swoich właściwości opałowych. Dlatego kupując ekogroszek, orzech lub kostkę warto zaopatrywać się w składach węgla, oferujących produkty z rodzimych kopalń. Dzięki temu zyskujemy surowiec, który spełnia wszystkie normy jakościowe, a dodatkowo wspieramy krajowy przemysł.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana