Drewno opałowe i kominkowe. Charakterystyka
Drewno nadal wykorzystywane jest do ogrzewania domów i mieszkań, szczególnie w ostatnich latach, co ma związek z rosnącymi cenami innych źródeł energii. Moda na posiadanie kominka trwa już od kilku lat, gdyż stanowi on nie tylko dekorację, ale także metodę ogrzewania całego domu. Warto jednak wiedzieć, że przy zastosowaniu słabej jakości opału nie ogrzejemy dobrze domu, dlatego wybierając drewno opałowe, zwróćmy uwagę na kilka istotnych rzeczy.
Czym charakteryzuje się drewno opałowe do kominka?
Choć wynajduje się wciąż nowe metody ogrzewania domu, to nadal dużą popularnością cieszy się drewno opałowe, które jest jednym z najstarszych źródeł energii odnawialnej. Przez całe stulecia było ono głównym paliwem na całym świecie. Drewno kominkowe to szczególny rodzaj drewna opałowego, które przeznaczone jest do palenia w kominkach.
Charakteryzuje się wyższymi wymaganiami niż te do spalania w piecach. Najczęściej jest to drewno gatunków liściastych, np. buk, dąb i grab w postaci szczap oraz klocków. W celu obniżenia wilgotności jest ono sezonowane, co pozwala uzyskać wyższą temperaturę spalania. Co więcej, drewno opałowe wydziela mniej sadzy i zanieczyszczeń – dowiadujemy się w rozmowie ze specjalistą z firmy Luskar z Krakowa, która posiada własny skład opału.
Warto wiedzieć, że cykl wycinanki i sadzenia w lasach jest ściśle kontrolowany, dlatego drzew nie ubywa. Drewno kominkowe jest produkowane z drzew, które nie kwalifikują się do wykorzystania w budownictwie. Jego zaletą jest to, że podczas spalania emituje o wiele mniej dwutlenku węgla i innych szkodliwych substancji niż węgiel, dlatego można je uznać za materiał ekologiczny.
Jakie drewno opałowe wybrać do kominka?
Nie każde drzewo, jakie możemy spotkać w lesie, nadaje się do użycia w kominku. Są gatunki drzew, które palą się lepiej i wytwarzają więcej ciepła, niż te pozostałe. Wybierając drewno opałowe do kominka, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów, m.in. jego gęstość, twardość, zawartość kory, czy stopień wysuszenia. To właśnie one decydują o wielkości płomienia oraz ilości ciepła i dymu. Warto wiedzieć, że im bardziej suche drewno kominkowe wybierzemy, tym więcej ciepła uzyskamy. Wynika to z jego dużej kaloryczności. Suche drewno pali się mniejszym płomieniem niż te mokre, ale za to zapewnia dłuższy czas spalania w kominku. Dzięki temu nie musimy tak często dorzucać kolejnych szczap. W ostatecznym rozliczeniu materiał ten okazuje się być znacznie bardziej ekonomiczny, mimo większej ceny.
Przy zakupie drewna opałowego zwróćmy uwagę, aby nie miało ono zbyt dużo kory, gdyż obniża ona wartość opałową. Wysokiej jakości drewno opałowe do kominka możemy kupić w składzie opału w Krakowie. Jego zaletą jest fakt, że na sezon zimowy nie będziemy potrzebowali tak dużo miejsca, jak w przypadku gorszej jakości drewna miękkiego, którego niestety trzeba zakupić więcej, gdyż spala się szybciej. Najlepszym wyborem będzie drewno kominkowe liściaste. Może to być zarówno grab, jesion, brzoza, dąb, jak i buk. Oczywiście możemy również palić drewnem iglastym, jednak musimy wziąć pod uwagę, że takie drewno bardzo strzela i zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają palenisko oraz komin.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana