Co należy rozumieć pod pojęciem kaloryczności węgla?
Polska jest liderem w produkcji węgla kamiennego. To właśnie na nim opiera się nasza energetyka i ciepłownictwo. Węgiel kamienny ma wszechstronne zastosowanie z uwagi na dużą zmienność parametrów chemicznych i technologicznych. Większość budynków ogrzewanych jest z wykorzystaniem spalania paliw stałych. Największą popularnością cieszy się węgiel i ekogroszek. Przy jego wyborze duże znaczenie odgrywa kaloryczność. Co jednak ona oznacza?
Czym jest kaloryczność węgla?
Kaloryczność węgla to jego wartość opałowa, czyli ilość energii cieplnej wytwarzanej podczas całkowitego i zupełnego spalania paliwa. Jest ona podawana w megadżulach na kilogram (MJ/kg). To właśnie od stopnia kaloryczności zależy zużycie węgla – im jest bardziej kaloryczny, tym mniej go potrzeba do ogrzania domu.
Przy czym należy pamiętać, aby nie mylić kaloryczności węgla z ciepłem spalania, ponieważ zdarza się, że niektórzy sprzedawcy w składach opału zamiast wartości opałowej podają ciepło spalania węgla. Metody określania kaloryczności są także inne dla paliw stałych, ciekłych i gazowych – zauważa pracownik firmy Haldex z Katowic.
Przy zakupie węgla warto kierować się jego kalorycznością, gdyż świadczy ona głównie o wydajności cieplnej węgla. Im wyższa kaloryczność węgla, tym więcej energii z jednego kilograma tego produktu można uzyskać. Jednak nie należy wybierać węgla o bardzo wysokiej kaloryczności – im wyższy jest ten parametr, tym spalanie jest trudniejsze, a węgiel bardziej się spieka i generuje więcej dymu. Dlatego warto być ostrożnym przy zakupie węgla ze zbyt wysoką wartością opałową.
Jaką kaloryczność ma węgiel kamienny?
Wartość kaloryczna węgla kamiennego jest bardzo zbliżona do kaloryczności ekogroszku, który jest obecnie jednym z najbezpieczniejszych sposobów na ogrzewanie domów w Polsce. Spalany jest on w piecach wyposażonych w automatyczne podajniki. Cechuje się wysoką wartością opałową, która sięga 28 MJ/kg, podczas gdy kaloryczność węgla brunatnego czy peletu jest dużo niższa. Wynosi ona około 10 mJ/kg. To oznacza, że trzeba spalić go dużo więcej, aby otrzymać taką samą ilość ciepła, co w przypadku węgla kamiennego o wyższej kaloryczności.
W domowych warunkach doskonale sprawdzi się opał o kaloryczności od 26 do 27 MJ/kg. Będzie on idealny szczególnie w chłodniejsze dni, gdyż dłużej będzie trzymał temperaturę i rzadziej trzeba będzie go dokładać. Węgiel mniej kaloryczny tj. od 22 do 26 MJ/kg, będzie dobrym rozwiązaniem na cieplejsze dni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana