Materiał Partnera

Charakterystyka frontów fornirowanych

Charakterystyka frontów fornirowanych

Osoby planujące remont kuchni stają przed nie lada wyzwaniem. Muszą dokonać wyboru mebli i podjąć decyzję, jakie fronty kuchenne będą najbardziej odpowiednie. Producenci mebli kuchennych przygotowali szeroką ofertę rozwiązań, która potrafi przytłoczyć swoim bogactwem i różnorodnością. Klienci mają do wyboru fronty drewniane, z laminowanej płyty wiórowej, z lakierowanej płyty MDF oraz fronty fornirowane. Warto przeczytać, czym wyróżniają się te ostatnie?

Czym jest fornir i jak powstają fronty fornirowane?

Cienkie płaty drewna uzyskiwane przez skrawanie nazywa się w stolarstwie fornirem. Przed tym procesem należy poddać drewno uplastycznieniu, które polega na odpowiednim nasyceniu materiału parą wodną, a następnie kontrolowanemu suszeniu. Tak przygotowane drewno poddaje się skrawaniu płaskiemu lub obwodowemu. Płaty forniru o grubości od 0,5 do nawet 3 mm stosuje się na okleiny i przeznacza do fornirowania wyrobów stolarskich, a zwłaszcza mebli.

Forniry wykonuje się z wielu gatunków drewna. Dzięki temu dostępne jest bogactwo wzorów i wybarwień oraz pełna paleta interesujących usłojeń. Fronty fornirowane powstają po nałożeniu forniru na powierzchnię płyty wiórowej lub MDF. Czynność ta przebiega przy zastosowaniu specjalnych pras do fornirowania. Następnie poddaje się je lakierowaniu i schnięciu.

„Należy wyjaśnić, że można spotkać się z podziałem fornirów na naturalne i modyfikowane. Czym się różnią? Naturalny fornir nie jest przetworzony i dlatego najbardziej przypomina prawdziwe drewno. Fornir modyfikowany poddawany jest dodatkowej obróbce, która zapewnia mu większą trwałość i odporność na działanie czynników zewnętrznych oraz daję większą paletę wzorów i kolorów. Niestety traci trochę na pierwotnej naturalności” – dzieli się swoją wiedzą przedstawiciel  firmy Frontwit, która specjalizuje się w produkcji frontów meblowych.

Zalety i wady frontów fornirowanych

Charakterystykę frontów fornirowanych najlepiej przedstawić omawiając ich zalety i wady oraz porównując do produktów wykonanych w innych technologiach.

  • Po pierwsze jakość. Fronty z forniru wykonane zgodnie z najwyższymi standardami i z dobrej jakości surowców są trwalsze niż fronty laminowane lub drewniane. Nie są narażone na działanie wilgoci, często występującej w pomieszczeniach kuchennych. Choć inne materiały są twardsze od forniru, to jednak dobrze zabezpieczone fronty fornirowane służyć mogą przez wiele lat. W pełnej palecie dostępne są forniry miękkie wykonane najczęściej z drewna brzozowego, olchowego lub limby, a także forniry twarde dębowe, bukowe lub jesionowe.
  • Po drugie cena. Fornirowane fronty są droższym rozwiązaniem wyposażenia kuchni niż fronty wykonane z płyty laminowanej lub lakierowanego MDF-u. W wielu przypadkach, w zależności od jakości forniru, mogą być również droższe od frontów przygotowanych z drewna. O wysokiej cenie decyduje dokładność wykonania i efekt wizualny. Wielu klientów jest przygotowanych na wyższe koszty, mając świadomość, jaką wartość estetyczną daje obcowanie z naturalnym tworzywem.
  • Po trzecie estetyka i ekologia. Fornirowane fronty szafek charakteryzują się bardzo atrakcyjnym i niepowtarzalnym usłojeniem. Można śmiało stwierdzić, że nie ma dwóch identycznie wykończonych frontów. Dodatkowym atutem forniru, dającym mu przewagą nad frontami drewnianymi jest brak ryzyka powstania pęknięć oraz pojawienia się nieestetycznych przebarwień drewna. Dostępność kolorów i różnorodność wzorów pozwala na dowolne wariacje podczas aranżowania kuchni i duże pole do popisu dla architektów wnętrz. Na koniec, trzeba podkreślić, że fornir jest surowcem naturalnym, a więc siłą rzeczy ekologicznym.

Możliwości, a efekt końcowy

Dobrzy producenci frontów fornirowanych przywiązują dużą wagę do jakości oraz efektu końcowego. Oferują najczęściej produkty o grubości 18 mm, 38 mm i 50 mm. Surowe fronty fornirowane zabezpieczają poprzez nakładanie lakierów matowych lub półmatowych. Istnieje możliwość użycia lakieru z dodatkiem opiłek metalu, co daje brokatowy efekt lub lakierowania różnokolorowych wstawek. Możliwości są bardzo szerokie, a klientowi nie pozostaje nic innego, jak z nich korzystać.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję